30 Σεπ 2008

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΔΡΑΣΕΩΝ 2008-2009

Το Διοικητικό Συμβούλιο, στην πρώτη συνεδρίασή του μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, αποφάσισε ομόφωνα τον προγραμματισμό δράσεων για την επόμενη χρονιά.
Σάββατο 4 και Κυριακή 5 Οκτωβρίου 2008: Απολογισμός της κατασκηνωτικής δράσης με τους 80 εθελοντές που βοήθησαν να υλοποιηθεί η φετινή κατασκήνωση. Ο απολογισμός θα γίνει στην κατασκήνωση.
Τετάρτη 19 Νοεμβρίου 2008: Τακτική Γενική Συνέλευση των μελών του Σωματείου και εκλογές για την ανάδειξη νέου Δ.Σ. και Ε.Ε. Η Γ.Σ. θα γίνει στα Γραφεία.
Σάββατο 10 Ιανουαρίου 2009: Κοπή της πίτας του Σωματείου που θα γίνει στην κατασκήνωση.
Παρασκευή 13 Φεβρουαρίου 2009: Συνεστίαση φίλων και στελεχών των Κατασκηνώσεων που θα γίνει στην Ελευσίνα.
Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009: Κλήρωση της Λαχειοφόρου αγοράς 2009.
Κατασκήνωση 2009: Η κατασκήνωση θα πραγματοποιηθεί από 6 έως και 26 Ιουλίου 2009. Η Προκατασκηνωτική θα αρχίσει στις 3 Ιουλίου 2009 και η κατασκήνωση θα κλείσει τις πύλες της στις 29 Ιουλίου 2009.

Η Συντακτική Επιτροπή του περιοδικού ΘΡΟΪΣΜΑ θα αποφασίσει σύντομα για το πρόγραμμα των συνεδριάσεών της ενώ και οι άλλες επιτροπές δράσης θα προτείνουν στο Δ.Σ. τις ενέργειες που πρέπει να γίνουν για την βελτίωση των εγκαταστάσεων, την εκπαίδευση των εθελοντών, τις συνεργασίες με τους φορείς υποδοχής παιδιών, την εύρεση χορηγών, τις διαδικασίες του Κτηματολογίου κλπ.

Οι πολλοί εθελοντές που δραστηριοποιούνται στα Χαρούμενα Παιδιά-Χαρούμενα Νιάτα έχουν δηλώσει την διαθεσιμότητά τους και κυρίως το κέφι τους για χειμερινές δράσεις για τα παιδιά της μεγαλύτερης αλλά και για δραστηριότητες των νέων για τους νέους που θα βελτιώσουν ακόμα περισσότερο τις πολύ καλές τους σχέσεις.
Όλες οι προτάσεις των εθελοντών που είναι καλά σχεδιασμένες και οργανωμένες είναι καλοδεχούμενες και θα συζητηθούν στον απολογισμό και σε επόμενες συνεδριάσεις του Δ.Σ.
Μερικές από τις δραστηριότητες που έχουν ήδη σχεδιαστεί και δεν έχουν υλοποιηθεί, άλλες που έχουν πραγματοποιηθεί αποσπασματικά τα προηγούμενα χρόνια αλλά και νέες ιδέες θα μπορούσαν να οργανωθούν για τον χειμώνα που έρχεται.

5 Σεπ 2008

κατασκηνωση 2008

Η κατασκήνωση του 2008 πραγματοποιήθηκε από τις 4 έως τις 30 Ιουλίου. Ήταν η 56η από τότε που ο π.Πυρουνάκης και οι συνεργάτες του οργάνωσαν τις πρώτες κατασκηνώσεις στον Πατέρα. Από το 1952 μέχρι σήμερα περισσότερα από 4900 παιδιά, τα περισσότερα κάτοικοι της Ελευσίνας, έχουν φιλοξενηθεί στην κατασκήνωση.

Η φετινή κατασκήνωση ήταν μια πολύχρωμη, χαρούμενη, δημιουργική κοινωνία, ένα παγκόσμιο χωριό με 200 κατοίκους, από πέντε ηπείρους που έφτασαν εκεί στον Πατέρα για να συμβιώσουν αρμονικά, να παίξουν, να χαρούν να πάρουν και να δώσουν φροντίδα και αγάπη.

Στην νέα κουζίνα που κατασκευάστηκε πέρσι προστέθηκαν τα νέα WC για τα μικρά αγόρια και επισκευάστηκαν τα δάπεδα των σκηνών με χορηγία της ΒΙΒΕΧΡΩΜ ενώ το πρόβλημα των λυμάτων λύθηκε με την εγκατάσταση του βιολογικού καθαρισμού που κατασκευάστηκε με φροντίδα και δαπάνες του Κωνσταντίνου Αλεξανδρίδη.

Οι νέες εγκαταστάσεις, που πληρούν όλες τις προδιαγραφές, εξασφαλίζουν την υγιεινή διαβίωση των παιδιών και διευκολύνουν τους εθελοντές να ετοιμάζουν εξαιρετικής ποιότητας και υψηλής αισθητικής γεύματα για τα παιδιά.

Χαρούμενα παιδιά

Στην κατασκήνωση φιλοξενήθηκαν δωρεάν 136 παιδιά, από 13 διαφορετικούς τόπους καταγωγής (Ελλάδα, Κένυα, Αιθιοπία, Βουλγαρία, Αλβανία, Μολδαβία, Πολωνία, Αφγανιστάν, Ιράκ, Βενεζουέλα, Σαουδική Αραβία, Κουρδιστάν, Ουζμπεκιστάν).

Εκτός από τα παιδιά της Φιλικής Φωλιάς και της Κατασκήνωσης φιλοξενήθηκαν παιδιά που προτάθηκαν από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες των Νοσοκομείων Αγ.Σάββας και Μεταξά αλλά και από ΜΚΟ όπως το Ιατρικό Κέντρο Αποκατάστασης Θυμάτων Βασανιστηρίων, οι Φίλοι του Παιδιού, τα Χωριά SOS, το Ζάννειο Ορφανοτροφείο, Αγ. Βαρβάρα, ο Ξενώνας Εφήβων κ.α..

Τα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, ξέχασαν τα προβλήματά τους και έζησαν για 21 μέρες σε μια κοινωνία που δεν κάνει διακρίσεις που αφορούν το φύλο, την καταγωγή, το θρήσκευμα, την οικογενειακή ή την οικονομική κατάσταση. Έζησαν χαρούμενα σε μια κοινωνία οργανωμένη που τους έδωσε τις ευκαιρίες να ανακαλύψουν και να αναδείξουν ταλέντα και δεξιότητες στις Τέχνες και τον Αθλητισμό.

Χαρούμενα Νιάτα

Όπως όλα τα τελευταία χρόνια, η λειτουργία της κατασκήνωσης βασίστηκε σε 80 ενεργούς εθελοντές. Από αυτούς οι 64 ήταν στην κατασκήνωση όλο το διάστημα οι 51 σαν ομαδάρχες ή μέλη του επιτελείου ενώ οι άλλοι 13 ήταν ξένοι εθελοντές της SCI από την το Βέλγιο, την Σλοβακία, την Τσεχία, την Ιταλία, την Πολωνία, τον Λίβανο, την Βραζιλία, και τις ΗΠΑ που έκαναν τις υποστηρικτικές δουλειές.

Χαρακτηριστικό της φετινής κατασκήνωσης ήταν η μεγάλη προσέλευση νέων ανθρώπων με όρεξη για δουλειά. Δεκαπέντε από τους εθελοντές ήρθαν για πρώτη φορά στην κατασκήνωση αφού εκπαιδεύτηκαν σε σεμινάρια. Πολλοί από τους εθελοντές που έρχονται πολλά χρόνια στην κατασκήνωση σαν ομαδάρχες κλήθηκαν να βοηθήσουν από άλλους ρόλους.

Μεγάλη διάθεση προσφοράς και εξαιρετικές σχέσεις χαρακτήρισαν όλους τους εθελοντές που βοήθησαν φέτος. Οι Νέοι, φοιτητές και σπουδαστές ή επαγγελματίες με ειδικές γνώσεις, έχουν διπλό ρόλο αφού, πέρα από την ευθύνη της φροντίδας των μικρών παιδιών με τα οποία ζουν μαζί, μαθαίνουν να είναι χρήσιμοι στα παιδιά, χωρίς υλική ανταμοιβή, σε μια κοινωνία με όραμα για τα παιδιά και τους Νέους.

Στην κατασκήνωση του 2008 δόθηκε η ευκαιρία στους εθελοντές να δοκιμάσουν λύσεις σε σημαντικά παιδαγωγικά προβλήματα. Την ώρα του αποχωρισμού, στην τελευταία Σημαία, όλοι ένοιωθαν πως πέρασαν πολύ γρήγορα τόσες μέρες γεμάτες συστηματική προσπάθεια, έντονα συναισθήματα, φροντίδα και αποδοχή.